Plast nebo sklo aneb co je v rámci udržitelnosti lepší?

Naši zákazníci, ale také samotní Organizátoři, často řeší otázku Zero waste a využití obalových materiálů.

I my ve Scuku tuto problematiku stále řešíme. Jednou bychom se rádi co nejvíc přiblížili myšlence Zero waste a věříme, že již nyní k ní máme velmi blízko. Nepoužíváme jednorázové tašky na odnos nákupu, zákazníci Scuku si nákupy odnáší ve vlastních taškách, případně v papírových bednách nebo taškách, ve kterých bylo zboží doručeno. A s radostí sledujeme pozitivní přijetí tohoto faktu na straně zákazníků.

S čím však stále bojujeme, jsou jednorázové obaly, do kterých se zboží balí. U spousty věcí to určitě ještě půjde omezit, ale jsou potraviny nebo výrobky, které se musí zabalit do igelitového pytlíku, ať už z důvodu hygieny nebo zachování čerstvosti zboží.

Mnoho zákazníků si stěžuje na plastové obaly a preferovali by papírové nebo skleněné. Tato problematika však není tak černobílá, jak se zdá a na první pohled neudržitelné plasty jsou mnohdy menší ekologickou zátěží než papír nebo (vratné) sklo. Při výrobě papíru i skla je spotřebováno velké množství vody, která je v současné době nedostatkový zdroj číslo 1 na naší planetě. Při převozu pak zabere mnohem více místa a je těžší a v důsledku toho se pak spotřebuje více pohonných hmot.

I vratné skleněné obaly, které se zdají jako nejideálnější řešení mají svou velkou nevýhodu, a to velké množství vody a energie, které se spotřebuje při jejich vymývání (je nutné vlastnit profesionální myčku na vratné obaly). Přečtěte si názor Lenky Kardové z Farmy Bláhův dvůr k této tematice:

Bláhův dvůr sklo nepoužívá a neuvažuje o tom. Neřídíme se trendy, ale selským rozumem a zatím se nenašel jediný argument, který by nás přesvědčil o opaku. Všeobecně sklo je náročnější na skladování, manipulaci s hotovými výrobky, opětovné používání a nesprávné vymytí může kontaminovat výrobek nový i výrobní prostor, vyžaduje nutnost zřídit sklad na palety obalů, prostor pro mytí obalů, zaměstnat nového pracovníka... vše by se zatím dalo vyřešit, ale nejsme jen zpracovatelé ale i zemědělci. Několikátým rokem řešíme sucho a nevíme, jak vydatný zdroj podzemní vody máme a kdy řekne dost. Kráva denně vypije kolem 100l čisté vody a nemáme jen jednu. Sýrařina je taktéž extrémně náročná na spotřebu vody, aby se udržela kvalita a maximální čistota. Proč s ní zbytečně plýtvat a vracet ji zpět do přírody kontaminovanou silnými desinfekcemi, bez kterých obaly nevymyjete? Používáme kvalitní plasty, které se dají sekundárně použít v domácnosti zákazníků nebo při správném zrecyklování se z nich dá vyrobit třeba fleecka. Sklo ano, ale ne u výrobků s krátkou trvanlivostí. Oceány nezachráníme, ale příroda kolem nás je naším denním chlebem a k té se snažíme chovat co nejšetrněji. Které zlo je menší?

Využijejte tento text a zkuste tak zákazníkům zprostředkovat také jiný úhel pohledu a třeba nebudou kvůli jednorázovým plastům tolik nevraživí :-)

O co se však dlouhodobě snažíme a co je možné na Scuku nakoupit, jsou velká balení momentálně již spousty druhů zboží od ořechů a semen přes maso a mléčné produkty po eko drogerii. Tím se rozhodně ušetří mnoho jednorázových obalů.

My ve Scuku věříme, že nejdůležitějsí u jednorázových obalů je to, jak s nimi koncový spotřebitel naloží. Třídění odpadu je samozřejmě super, ale ne vše je možné dále zpracovat a tak odpad stejně skončí na skládce. Pokud tedy svůj jednorázový igelitový pytlík využijete třeba 5x a sklenici od jogurtu 20x, než je zrecyklujete, budete snad ideální koncoví spotřebitelé :-)


Jak se vám tato odpověď líbí?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)